Perheettömän joulu: this or that

Perheettömän joulu: this or that

Vaikka rehellisesti sanoen minusta viime aikoina blogien lukeminen onkin ollut vähän tylsää johtuen lähestulkoon pelkistä jouluaiheisista postauksista, niin kannan nyt minäkin korteni kekoon tämän haasteen myötä. Meille kaikillehan joulu ei ole se perinteinen suomalainen perhejoulu….joten ehkä ihan hyvä jos joku kaltaiseni ns. jouluton ihminen näkee tämän postauksen, ja saa siitä jonkin sortin vertaistukea.

Here we go!

Missä vietät joulua?

Kotona itsekseni.

Mitä puuhastelet joulun välipäivinä?

Joulun ja uudenvuoden välissä on minulla normaali työviikko, mitä nyt uudenvuoden aatto on pari tuntia lyhempi kuin normipäivä.

Joulupukin kuuma linja vai Samu Sirkan joulutervehdys?

Heh, ei kumpikaan - en taida edes tietää mistä tässä on kyse…joku lastenohjelma varmaan?

Joulusauna aamulla, päivällä vai illalla?

Nykyisessä asunnossani minulla on saunavuoro lauantaisin, mutta tuo sauna on tällä hetkellä pois käytöstä. Lapsuuden jouluina kotona meillä oli tapana saunoa aattona joskus myöhäisiltapäivästä, jonka jälkeen sitten alettiin valmistautua jouluillalliselle pikkuhiljaa.

Joulukinkku vai graavilohi?

Muutamia vuosia sitten minulla oli vielä tapana ostaa itselleni joku pieni kinkkurulla, mutta nykyään punaisen lihan syönti on aika vähäistä ja kinkku ei enää houkuta. Graavilohi sen sijaan on suurta herkkua muutenkin, joten ehdottomasti se vie näistä kahdesta voiton.

Perinteiset jouluruoat vai erilainen joulumenu joka vuosi?

Perinteisillä mennään silloin kun mennään.

Mitä kuuluu joulupöytääsi?

Perunalaatikko, graavilohi ja rosolli sekä mäti, suklaata illaksi. Tänä vuonna tosin budjetti on rajallinen muuttokustannusten vuoksi, joten aion ostaa vain suklaata, ja ehkä mikroriisipuuron aattoaamuksi. Riisipuuro ja kaneli ovat joulun erikoisaamupala, muuten syön koko vuoden samaa aamiaista.

Vaalea vai tumma glögi?

Glögiä juon about kerran vuodessa kun tapaan erään ystävistäni perinteeksi muodostuneella ‘jouluglögillä’ Strindbergillä…mutta tämä tapahtuu yleensä joulukuun alkupäivinä. Glögi ei sinänsä kuulu minun jouluuni muuten, en ole koskaan erityisemmin pitänyt glögistä.

Suklaakonvehdit vai vihreät kuulat?

Suklaa ehdottomasti, ja lempikonvehtini ovat sellaisia joissa on pehmeä/löysä täyte. Olen etukäteen testannut Maraboun Paradis-konvehdit, ja sieltä löytyy mm. kookos- ja limekonvehdit jotka ovat aivan huippuhyviä!

Piparit vai joulutortut?

En itse tee tai osta kumpiakaan, mutta jos jossain olisi tarjolla molempia niin valitsisin joulutortun. Äitini leipoi aivan jumalattoman hyviä torttuja!

Parasta joulussa?

Pieni vapaa töistä, mahdollisuus rentoutua.

Joululahjojen saaminen vai antaminen?

En ole vuosiin saanut tai antanut joululahjoja, paitsi jos työnantajalta on saatu jotain (kuten tänä vuonna). Antaminen on tietysti itselle näistä kahdesta vaihtoehdosta se mieluisampi kokemus, koska siitä tulee hyvä mieli myös itselle - varsinkin jos tietää, että lahja tulee tarpeeseen tai on toivottu. Minulla ei yksinkertaisesti ole nykyisessä elämäntilanteessani sillä tavalla läheisiä ihmisiä, joiden kanssa lahjanvaihto olisi muodostunut perinteeksi. Skippaan siis kysymykset lahjojen avaamisajankohdasta tai siitä, olisiko mukavampaa saada kova vai pehmeä paketti - nämä ovat itselleni täysin merkityksettömiä juttuja.

Aito joulukuusi vai tekokuusi?

Kuvan kuusi on meikäläisen viime vuonna hankkima tekokuusi; minusta se on kaikessa muovisuudessaan ihana valontuoja pimeään talveen! Pistin puun pystyyn Itsenäisyyspäivänä ihan vain tuomaan pientä piristystä tähän ankeaan pimeyteen.

Suomenkieliset vai kansainväliset joululaulut?

Ei kumpaakaan, kiitos! Joululaulujen kuuleminen ahdistaa minua, koska ne muistuttavat minua ns. oikeista jouluista - tämä on vähän hassu reaktio sinänsä, koska lapsuudenkotini joulut olivat yleensä oikein mukavia ja äitini laittoi koko huushollin joulukuntoon. Muistot siis ovat sinänsä hyviä, mutta joululaulujen kuuleminen vetää kuitenkin vähän mielen matalaksi. Go figure.

Jouluna juhlavaatteet vai rento oloasu?

Sanomattakin varmaan selvää, ettei itsekseen viitsi juhlatamineita pistää päälle 😂. Lapsena joulu oli aina melkoinen spektaakkeli, joten silloin kyllä pistettiin parasta päälle ja saatiin jopa siskon kanssa kiharat hiuksiin aatoksi, kun äiti väänsi papiljotit (tai paremminkin paperirullat papiljottien puutteessa) meille päähän edellisenä iltana.

Joulutähti, hyasintti vai amaryllis?

Jos olen joulun aikaan itselleni joulukukan tai pari joskus ostanut, niin se on yleensä hyasintti ja ehkä lisäksi joulutähti. Tykkään hyasintin tuoksusta, se tuo hyvän tunnelman toisin kuin joululaulut - kummallista, miten tällainen “tuoksumuisto” on positiivinen, kun taas “kuulomuisto” eli joululaulut luo negatiivista fiilistä.

Jouluaattona leffoja vai lautapelejä?

Netflix.

Kuvaile perinteistä jouluaattoasi:

Jouluaatto ei paljoakaan poikkea tavallisesta vapaapäivästä muutoin kuin ehkä sen erilaisen riisipuuroaamiaisen kohdalla - sekä illan suklaamätön merkeissä. Melko pitkälti olen vuosien ajan käynyt jouluaattona aina tekemässä normaalin vapaapäivän tavoin juoksu- tai kävelylenkin, ja jos jouluruokia olen ostanut, niin sitten alkuillasta kattanut itselleni pöydän nätisti ja hiljentynyt kynttilän valossa syömään jouluaterian. Kerran muistan käyneeni keskustassa asuessani Temppeliaukion kirkossa kuuntelemassa joululauluja…toisen kerran muistan tehneeni juoksulenkin lumisateen keskellä kantakaupungissa, täydellisessä hiljaisuudessa, aivan kuin olisin ollut ainoa ihminen maailmassa.

Joulupäivänä jotain ohjelmaa vai yökkärissä rennosti kotosalla?

En voisi kököttää kotona kokonaista päivää, joulu tai ei - jo aikoinaan kun vielä vietin joitain jouluja sukulaisten kanssa, meillä oli tapana käydä tekemässä kävelylenkki ulkona joulupäivänäkin, ja muina päivänä samaten jos oli pitkät joulunpyhät. Tänä vuonna erityisesti, kun joulu sattuu näin viikonlopun kylkeen eikä pyhiä -onneksi- ole monta perätysten, niin joulupäiväkin menee siinä sivussa - tämä on vain aika tavanomainen, pitkä viikonloppu kalenterissa.

Joulukoristeet pois heti joulun pyhien jälkeen vai vasta loppiaisena?

Joulukuuseni, sekä kynttelikkö keittokomeron ikkunalla saavat lähtöpassit loppiaisena; ei niinkään joulutunnelman vuoksi vaan että vielä hetken tuovat valoa tähän pimeyteen.

Kumpi mieluummin:

Skippaisin joulun - skippaisin uudenvuoden

Vuoden vaihtuminen on minulle aina iso juttu tunnetasolla; senkin yleensä vietän yksin, mutta nautin täysin rinnoin vanhan vuoden jättämisestä taakse ja fiilis on aivan erilainen kuin jouluna. Joulu on minulle täysin turhake.

Luopuisin suklaasta - luopuisin juustoista

Tämä on helppo, koska jouluuni tai elämääni muutenkaan ei juusto kuulu säännöllisesti.

Joulutee - joulukahvi

Kumpikin on joulukäsitteenä minulle aivan vieras; teetä juon todella harvoin ja kahvia joka päivä muutenkin kuin jouluna, joten coffee, please!

Tekstiviesti - joulukortti

Molemmat sopivat minulle.

Paljon lahjoja - lahjaton joulu

Veikkaisin, että vaikka minulla olisikin läheisiä joille ostaisin lahjoja ja päinvastoin, niin siltikin valitsisin lahjattoman joulun ja sen sijaan yhdessä vietettyä aikaa. Ymmärrän lahjojen ostamisen lapsille, joulu onkin mielestäni lasten aikaa - mutta ylenmääräinen kulutusjuhla jouluna ei noin yleisesti ottaenkaan innosta minua.

Joulu ilman musiikkia - joulu ilman leffoja

Mieluummin vietän jouluani katsellen hyviä elokuvia.


Joulu kotona - joulu muualla

Aikaisemmin olin ehkä enemmän sitä tyyppiä, joka mieluummin vietti joulun kotona. Nyt kuitenkin toivoisin pääseväni jonnekin kauas pois joka joulu. Vuosi sitten elämäni muuttuikin hiukan taloudellisesti niin, että uskoisin Covidin ja kaiken muuttohässäkän jälkeen ensi jouluna onnistuvani tässä toiveessa….tänä vuonna kuitenkin vielä kotona. Olisi ollut myös juuri tänä jouluna kiva päästä staycationille Helsingin keskustaan johonkin hotelliin aatoksi; tämän uuden asuntoni äänieristys kun on aivan olematon, niin kauhulla odotan joutuvani istumaan jouluaattoillan kuulokkeet korvilla 🙄 Well, it is what it is - itsepähän käytin isot rahamäärät muuttoon, joka oli iso virhe, ja nyt ei ole varaa hotellijouluun. Enköhän nyt kuitenkin hengissä selviä, monella muulla joulu vietetään kodittomana tai muuten ankeissa tunnelmissa.

Voisin syödä vain jälkkäreitä - voisin syödä vain suolaista

En pysty näistä kahdesta valitsemaan vain toista; molempia vuorotellen!


Valokuvaisin kaiken - en voisi käyttää kameraa ollenkaan

Tämäkin on sellainen kysymys, johon vastaan että valitsisin kultaisen keskitien, jos siis viettäisin joulua yhdessä perheen tai sukulaisten kanssa. Joskus on aika keskittyä tähän hetkeen ja heittää kameralla vesilintua, mutta jos viettää arvokasta ja ihanaa aikaa ihmisten seurassa, niin onhan se kiva ottaa noista hetkistä kuvia muistoksi.

Huh, näihin menikin ihan muutama tuokio ja postauksesta tuli julmetun pitkä 😅 Ensi viikkoa odottelen lähinnä siis pitkän viikonlopun takia, ja siksikin että tiistaista lähtien alkaa taas päivä pitenemään! Ensi vuoden alkupuolelle on ainakin yksi isohko muutos taas tiedossa, mutta palailen näihin joulun jälkeen.

oikein hyvää ja rauhallista joulua 💗🎄