Huolia ja matkasuunnitelmia

Huolia ja matkasuunnitelmia

Vuosi vaihtui aika ahdistavissa, etten sanoisi jopa pelottavissa tunnelmissa. Jouduin käymään lääkärissä, kuulotestissä ja korvaspesialistilla joulukuussa ilmenneiden huimaus- ja korvaongelmien vuoksi. Minullahan on ollut hyvänlaatuinen asentohuimaus jo parisenkymmentä vuotta, mutta se ilmenee aika harvakseltaan ja vain makuuasennossa. Nyt joulukuun 2023 aikana oli pari, kolme kertaa aivan uudenlainen huimauskohtaus pystyssä ollessa. Huimaus ei ollut kiertävää, kuten asentohuimauksessa, eli silmät eivät pyörineet päässä kuin karusellissa - mutta oli huono olo ja kävely suoraan tuotti ongelmia. Lisämausteena vasen korva meni aivan tukkoon, enkä usko että kuulen sillä vieläkään normaalisti 🫤📣. Kun kävin työpaikkalääkärillä, niin hän ohimennen mainitsi Menieren taudin ikäänkuin yhtenä mahdollisuutena - ja antoi siis lähetteen tuohon kuuloseulaan ja spesialistille. Tämä oli heti joulun jälkeen ja sain spesialistille ajan tammikuun ensimmäiselle viikolle, joten reilun viikon kerkesin lukea kaiken mahdollisen Menieren taudista 😵‍💫. Mitenkäs se menikään; ei kannata ikinä googlettaa minkään sairauden oireita?! Ajattelin taudista lukiessani kyllä, että ehkeivät omat oireeni nyt siihen täysin täsmää - mutta tiedättehän sen tunteen, kun antaa mielikuvitukselle vallan ja onnistuu pikkuhiljaa itsensä vakuuttamaan siitä, että jep, tämä tautihan se minulla on! En yleensä edes tähän lähde, mutta jostain syystä nyt hairahduin oikein täysin rinnoin etsimään kaiken saatavilla olevan tiedon kyseisestä sairaudesta ja ahdistuin joka artikkelin jälkeen lisää. Fiksua 🤦‍♀️.

En nyt viitsi tästä postauksesta tehdä Menieren tietopläjäystä, mutta typistettynä voin kertoa, että taudinkuvaan kuuluu tinnitus ja selkeästi havaittava kuulonalenema toisessa tai molemmissa korvissa, voimakkaat huimauskohtaukset, joiden kesto on (diagnoosin saamiseksi) minimissään 20 minuuttia juuri tuota kiertävää huimausta, sekä kohtausten aikana voimakas pahoinvointi ja oksentelu. Tauti on hyvin yksilöllinen; joillakin saattaa olla kohtauksia viikottain ja niiden kesto voi olla tuntikausia, kun taas jollain toisella voi tulla kohtaus pari kertaa vuodessa. Huono olo ja lievempi huimaus voi olla vaikeissa tapauksissa seurana kohtausten välilläkin, eikä ole mahdotonta, että ihminen joutuu sairaseläkkeelle, jos kohdalle sattuu hyvin vaikea versio taudista. Toisaalta, ymmärtääkseni tauti saattaa myös uinua vuosikausia ja/tai lopulta myös hävitä itsestään. Kyseessä on korvaperäinen sairaus ja oireiden synty liittyy sisäkorvassa olevan nesteen lisääntymiseen. Tämä taas vaikuttaa häiritsevästi tasapainoon ja kuuloon. Tautiin ei ole parannuskeinoa, mutta monet saavat avun huimaukseen suolattomasta ruokavaliosta, myös lääkkeitä on saatavilla - tosin kuulonalenemaa tai tinnitusta ei mielestäni voi parantaa. Kuten tästä voi päätellä, ei ole kyse tappavasta taudista ja oireet ovat todella yksilöllisiä. Kuitenkin mielestäni voi olla melko lailla invalidisoiva sairaus - pahinta ehkä se, ettet koskaan tiedä, milloin seuraava kohtaus tulee ja miten kauan se kestää. En voi muuta kuin nostaa hattua heille, jotka joutuvat päivittäin elämään tämän sairauden kanssa 💗.

Korvaspesialistin luona sain ensin kuulla - pun intended, hah 😁 - että molemmissa korvissani kuulo oli lähes symmetrinen; vasen korva (jossa minulla on pahempi tinnitus) on lievästi heikompi tietyillä taajuuksilla, mutta ei bassotaajuuksilla (Menieren taudissa kuulemma kuulonalenema on nimenomaan bassotaajuuksilla). Lääkäri teki kaikenlaista testiä tasapainoaisteja kokeillakseen ja refleksejä testatakseen. Sain myös omituiset “pullonpohjalasit” päähäni, joiden avulla lääkäri seurasi silmieni väreilyä/katseen kohdistamista äkkinäisissä pään liikkeissä. Minulta on otettu pään magneettikuvat nelisen vuotta sitten ja koska siinä yhteydessä otettiin myös MRA (verisuonten kunto katsottiin), niin nyt ei koettu tarpeelliseksi uutta kuvausta. Ja mikäs olikaan diagnoosi? Huimaus, tinnitus ja pahoinvointi (se, mikä ei liity asentohuimaukseen) on minulla lihasperäistä, ei korvaperäistä. Suomennettuna: kroonisesti jumissa olevat niska-, hartia- ja kallonpohjalihakset voivat aiheuttaa voimakastakin huimausta ja pahoinvointia, sekä myös tinnitusta 🫣 Hoito-ohje? Hierontaa, hierontaa, hierontaa… fyssaria, liikuntaa, rentoutumista. Tämä lääkäri ei itse asiassa ottanut Menieren tautia edes puheeksi; kun hänelle kerroin, että yleislääkäri oli heittänyt tuon mahdollisuuden tietoisuuteeni, niin tämä korvaspesialisti sanoi, että toki hän ei pysty 100% varmuudella minulle sanomaan, etteikö tämä oireilu voisi olla myös Menieren taudin alkusoittoa — mutta yhtä lailla sitä ei pysty sanomaan, että näin olisi. Diagnoosiksi jäi siis lihasperäinen huimaus- ja korvaoire, seurantaan 🧐. Säikähdyksellä siis selvisin ainakin tässä vaiheessa, mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin tässä kokemuksessa: ehdin jo alkaa vähentämään suolaa rankalla kädellä ruokavaliostani joulun välipäivien aikaan, kun tuumasin, että eipähän ainakaan kerry sisäkorvaan nestettä — ja niukalla suolalla aion jatkaakin tästä eteenpäin. Tuli myös muistutus sille, että olen todellakin sen ‘arvoinen’, että suon itselleni hieronnan säännöllisesti, koska kaiken stressin keskellä tosiaankin olen varmaan jo vuosia ollut hartiat korvissa 😖. Niin, ja se liikunta…se liikunta 🙈 Jokohan tässä olisi tarpeeksi motivaatiota palata siihen aktiivisempaan elämäntapaan??

Mutta hetkinen - postauksen otsikossa mainittiin myös matkasuunnitelmat ✈️ Minulla tosiaan on toiveissa ja suunnitelmissa, että vuosi 2024 toisi mukanaan pitkästä, pitkästä aikaa hieman reissaamistakin. Ensimmäinen matka on siis suunnitteilla, kyllä! Ajankohtana maaliskuun alkupuoli ja kohteena Madeira. Odottelen itse asiassa juuri tänään tai huomenna saavani amerikkalaiselta ystävältäni kuittauksen, että onnistuisiko hän matkustamaan Madeiralle minun seurakseni, mutta joka tapauksessa tämän viikonlopun aikana hyvin todennäköisesti buukkaan matkani, vaikka sitten soolonakin. En olekaan Madeiralla aikaisemmin käynyt, joten innolla odotan tätä kokemusta! Haluaisin nimenomaan matkustaa ennen kuin siellä on kesähelteet, koska haaveena olisi ainakin vähän jalkavoimin kivuta hieman korkeammille nähtävyyksille, ei niinkään auringonottoa ajatellen. Tällä hetkellä kiikarissa hotelli, joka on noin kuuden kilometrin päässä Funchalista ja kolmisen kilometriä Lidosta. Madeira-vinkit otan kiitollisena vastaan, jos olet siellä käynyt 🙏

Toivon, että sinun vuotesi on alkanut positiivisissa ajatuksissa ja terveenä - kaikkea hyvää vuodelle 2024 💞